Ден на музеите 2017

by - май 05, 2017


Тази година по случай Международния ден на музеите 18 май от 18.00 ч, Исторически музей Самоков ще представи изданието си „Златен извор“ с автор Мария Йончева.


То е резултат от двегодишния труд на екипа от музейни специалисти, които приеха и обработиха дарението „Златен извор“ – част от семейната музейна сбирка на покойната наша съгражданка Мария Йончева. Днес ние имаме честта да зарадваме самоковската общественост с издание, каквото не е правено досега, като венец на чувството за историчност на няколко поколения.
„Златен извор“ се финансира от бюджета на Исторически музей-Самоков и с финансовата подкрепа на Община Самоков.


Книгата съдържа статии и непубликувани изследвания на Мария Йончева, свързани със семейните истории на 7 самоковски рода и разкриващи нови страници в историята на града ни, редакционна статия, родословните дървета с картотека, нейна автобиография, био-библиография на нейните публикации. В 312 страници са събрани и 312 цветни илюстрации – стари фотографии, документи, семейни реликви, които позволяват нов прочит на миналото и предоставят като извор материали за родови проучвания.


На 19 май от 18.00 ч. в художествената галерия "Проф. Васил Захариев" ще се състои награждаването на носителя на националната награда за живопис "Захари Зограф" - Захари Каменов. Като част от церемонията ще бъде и връчването на награди за малките зографи, участници в едноименния детски национален конкурс.


По случай европейската нощ на музеите - на 20 май от 18.00 ч. в посетителския център на музея, 2 ет. ще бъде представена последната книга от трилогията на Нидал Алгафари - "Любиш ли, ти Бог си!".


А в художествената галерия "Проф. В. Захариев" по-късно същата вечер от 20.00 ч. ще посрещнем млади самоковски класически музиканти, които ще ни радват в експозиционната зала с картините на наградения художник за 2016 г. национална награда "Захари Зограф" - Захари Каменов.


Заповядайте! Вход безплатен за тези събития и отворени врати за 18 и 20 май в музейните ни експозиции!



Прочетете и...

0 Comments